Nederland vindt zorg niet belangrijk

zorgAuteur: Jasper Kips –  Er is, langzaam, een zorgelijke ontwikkeling op het gebied van zorg in Nederland, die catastrofaal kan uitpakken. Zowel voor hen die zorg behoeven, als voor de kosten die zorg met zich mee brengt. En wij staan er bij te kijken, en doen niks. Wat is er aan de hand? Wel, simpel gezegd, Nederland vindt zorg niet belangrijk. Wij doen alsof, maar in werkelijkheid is onze betrokkenheid bij de zorg in het algemeen beperkt tot het schande spreken van de salarissen van bestuurders in de zorg. Voor de rest, zal het ons aan onze reet roesten. In het algemeen dan.

Nederland ziet zich geconfronteerd met een groeiend aantal werklozen, die, krachtens regelingen en ons niveau van beschaving, recht hebben op een uitkering, in welke vorm dan ook. Dat kost geld. Geld dat opgebracht wordt door ons allemaal. In toenemende mate vinden wij, onder leiding van de politiek, dat het hebben van een uitkering, een privilege is, geen recht meer, waar eigenlijk een prestatie tegenover moet staan. Deze contraprestatie zou dan moeten bestaan uit werk dat ten behoeve van de samenleving. Iets dat in het normale economische verkeer, zeker in een land waar men zich er op voor staat dat de marktwerking net zo heilig is als de vrijheid van meningsuiting, iets anders ligt. Daar wordt werk ten behoeve van de samenleving in het algemeen vergoed door loon. Loon dat, als het goed is, hoger is dan de hoogte van een uitkering. Dat lijkt ook een eerlijke regeling.

De idee dat er een tegenprestatie voor een uitkering dient te worden gepleegd, laat zich in het algemeen vertalen, door zij die afhankelijk zijn van een uitkering -de arbeidsreserve- verplicht taken te laten doen, in het kader van het nut voor het algemeen. Meer dan enige andere sector, wordt daarbij gewezen op zorg. Want, zorg is een  grote kostenpost. Het is zorgwekkend dat andere nuts taken, openbaar bestuur -niemand roept dat uitkeringstrekkers maar in de gemeenteraad, provinciale staten of het parlement moeten gaan zitten-, veiligheid -voorheen Melkert-banen worden gewoon door mensen met een salaris gedaan-, of openbare orde -niemand roept dat uitkeringstrekkers wel gewoon vuilnis kunnen gaan ophalen- blijven in het algemene debat in hoge mate buiten beschouwing.

Zelfs de, meestal niet van verstand gespeende website ‘Sociale Vraagstukken‘ doet inmiddels aan verheerlijking van vrijwilligerswerk in de zorg. En, eerlijk is eerlijk, de beloning voor de paar mensen die nog als betaalde kracht in de zorg mogen blijven werken is nogal beroerd. Gewoon knap laag, gelet op de zwaarte en verantwoordelijkheid van het werk.

Het massaal inzetten van tewerkgestelden -de term vrijwilliger als men gedwongen wordt is wat misleidend- in de zorg, alsmede de lage financiële waardering van het werk lijkt gestoeld op de, overigens onterechte, gedachte dat iedereen zonder opleiding iets in de zorg kan doen. Bovendien geeft het aan dat wij het eigenlijk niet belangrijk vinden dat er kwalitatief goede zorg geleverd wordt. Immers wij zijn niet bereid daarvoor te betalen, dan zal het niet zo belangrijk zijn.

Een flankerend bijkomend probleem is dat mensen die nu zorg leveren aan naasten, de mantelzorgers, nu als automatische vrijwilligers worden gezien. Als er mantelzorgers zijn, dan hoeft er geen betaalde zorg bij te zijn. Ergo, kunnen wij kosten besparen, door bijvoorbeeld het PGB te korten. Immers, de mantelzorgster doet het niet uit financiële motieven, en betaalde zorg is toch niet nodig als er mantelzorg is, dus kan het PGB gewoon verdwijnen.

Zoals gesteld, dit verschuivend maatschappelijk fenomeen gebeurt onder leiding van de politiek. Wel beschouwd is het ongeveer het enige gebied waar de politieke leiders daadwerkelijk leiden, en dat gaat grote gevolgen hebben. De afnemende kwaliteit van zorg leidt tot een toename van klachten die mensen hebben op het gebied van het lichamelijk welzijn. Dat leidt weer tot een toename van vraag in de gezondheidszorg, wat weer tot hogere kosten leidt. Zeker nu wij vinden dat ook de gezondheidszorg aan marktwerking onderhevig is. De vraag neemt toe, het aanbod niet echt, dus worden alle handelingen duurder.

Behalve de toename van kosten in de gezondheidszorg, en dus de zorg waardoor de druk op de financiën nog groter wordt, wat weer leidt tot het inzetten van goedkope of zelfs gratis krachten, leidt het tot het verlies van banen, en meer, veel meer dan de vijftigduizend die het kabinet ons beloofd heeft. Bovendien leidt de afhankelijkheid van de zorg op mantelzorgers tot een ander probleem. Mantelzorgers kunnen veel, maar niet twee dingen tegelijk. Dus alle etijd die zij in mantezorg steken, en langzaam aan wordt mantelzorg eveneens een verplichting, kunnen zij niet in andere, economisch beter te verdedigen, taken steken. Economisch beter te verdedigen, want niemand is opgeleid tot mantelzorgster, het zijn dus per definitie amateurs, maar wel tot een ander vak. Dat vak kunnen zij niet meer uitvoeren. Dat is dubbele kapitaalvernietiging. Ten eerste de opleiding, die dus eigenlijk nutteloos blijkt te zijn. Ten tweede zorgt het voor een tekort aan arbeidskrachten is sommige sectoren, wat de lonen doet stijgen, wat weer leidt tot een hogere inflatie. Met alle gevolgen van dien.

Als wij echt zorg belangrijk vinden, echt hé, dan gaan wij de kosten in de zorg op een andere wijze te lijf. Ieder jaar wordt er geconstateerd dat de kosten in de zorg stijgen. Meer zelfs dan de verwachting. De reflex van de geldbeheerders is dan bezuinigen. Dat drukt de kosten. Voor even ja, zie de argumentatie hierboven. Wat niet gebeurd, vreemd genoeg, is dat er echt onderzocht wordt waarom de kosten stijgen. Er worden wel vage platitudes geroepen, vergrijzing, meer vraag, en dergelijke. Frappant in deze is een onderzoek uit de VS waar wel is onderzocht waar die kosten vandaan komen. Kort door de bocht, de kosten komen omdat zij gemaakt kunnen worden, oftewel het kost veel, want het kost veel, en betaald wordt er toch wel. Deze conclusie alleen al zou aanleiding moeten zijn om een degelijk, dus niet een parlementaire enquete, onderzoek naar de kostenstijging van de zorg te doen, en daarbij verschillende vormen van maatschappelijke implementatie van zorg, zoals marktwerking, nutsfinanciering, deels het een deels het ander, moeten komen. Bij voorkeur vandaag nog.

Ook voor de zorg geldt, als het belangrijk is, behandel het dan ook als zodanig.

Bron: Jasper Zelve

Advertenties

,

  1. #1 door Peter Klaasing op augustus 4, 2013 - 8:07 pm

    In mijn tijd, lang geleden in de jaren 1950 moest men na het verlaten van de lagere school zich direkt melden bij het arbeidsburau en daar werd je dan direkt doorverwezen naar een voor jou geschikte werkgever. In mijn tijd bestond er geen uitkering. Geen werk, geen uitkering. Nu is daar een enorm leger van allochtonen werklozen, die wel een uitkering hebben en niets hoeven te doen en elke week komen er nieuwe bij. Dit belaglijk eneconomies ziek. Waarom moeten wij dit barbaars geneties afval onderhouden?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Stukkie lezen?

Iedere week een nieuw stukkie

Salon van Sisyphus

Met de moed der wanhoop

fonsvervoort

A topnotch WordPress.com site

De Bovenkamer - Het kan ook anders

"absolute power corrupts absolutely"

Petrossa's Blog

Ruminations from a jaded old guy

Welke toekomst...

...is die er straks nog voor ons?

hyperinflatie

Terugkeer Goudstandaard met D-mark en gulden.

Volksnieuws uit Amsterdam-Noir

Against Media-Maffia,Racism, Homophobia, Capitalism and For The Common People.

[ MARGINAAL weblog IN DE MARGE ]

Het weblog van margeblogger TheRealShowstopper (TRS)

HERSTEL DE REPUBLIEK

Alle publieke functies verkiesbaar, alle politieke beslissingen via referendum. Uit de EU, uit de NATO en uit het "Koninkrijk".

E.J. Bron

Voor vrijheid van meningsuiting, tegen de islamisering van Europa, tegen de EUSSR, tegen de mainstream, voor het behoud van westerse waarden en tradities en pro-Israël

PLANET EUSSR

Vrijheid is ons grootste goed, stop de sluipende EU dictatuur!

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: