‘Propaganda van de kwaadwillendste soort’

nospropagandaAuteur: Ewald Engelen – Terwijl in het ene na het andere euroland werkloosheidsrecords worden gebroken, het academische fundament onder het Europese begrotingsbeleid ruw onderuit wordt gehaald, de sociaaldemocratische tegenkandidaat Merkel oproept de teugels te laten vieren en zelfs bezuinigingspaus Barroso begint te twijfelen, draait de Nederlandse pr-molen gewoon door.

Het stoutste staaltje kwam deze week van De Nederlandsche Bank. Onder de kop ‘Nederlander kent oorzaken hoge staatsschuld onvoldoende’ presenteerde DNB de uitkomsten van een periodiek opinieonderzoek om te achterhalen wat het Nederlandse volk nou helemaal weet van de staatsschuld – hoe groot? Hoe veroorzaakt? – en hoe belangrijk het volk het vindt dat Nederland zich aan de begrotingsnormen houdt.

Het persberichtje blinkt niet uit in neutraliteit. De stijging van de staatsschuld tussen 2007 en 2013 wordt via de kwalificatie ‘maar liefst’ neergezet als buitenproportioneel en onverantwoord. Twee zinnen later heet het dat het onderzoek bedoeld was om te achterhalen of het volk wel op de hoogte was van deze ‘forse’ toename. Om te constateren dat slechts twintig procent een ‘redelijk adequate inschatting’ van de hoogte heeft maar dat het merendeel de staatsschuld ‘fors’ onderschat.

Ronduit kwaadaardig wordt het een alinea verder. Door de stijging sinds 2008 te verzamelen en vervolgens in staafvorm aan te geven welk deel komt door bankenredden, welk deel door euroredden en welk deel door ‘reguliere begrotingstekorten’, suggereert DNB dat de ‘reguliere begrotingstekorten’ niets te maken hebben met banken- en eurocrisis.

Vervolgens concludeert DNB dat de respondenten er niets van hebben begrepen: 20 en 27 procent wijst bankenredden en euroredden volgens DNB ten onrechte als belangrijkste oorzaak aan, terwijl 46 procent ‘reguliere begrotingstekorten’ als oorzaak noemt. Om af te sluiten met de constatering dat respondenten die bankenredden en euroredden als oorzaak aanwijzen, er ook toe neigen om Europese begrotingsafspraken minder belangrijk te vinden.

Oftewel: ‘Kennis over de achtergronden van de huidige problemen met de overheidsfinanciën is belangrijk voor het draagvlak voor het terugdringen van begrotingstekort en staatsschuld volgens de Europese begrotingsregels.’

Dit is propaganda van de kwaadwillendste soort. Als DNB namelijk Figuur 1.8 van de laatste Miljoenennota zou hebben afgebeeld, was het iedereen onmiddellijk opgevallen dat er een causale relatie loopt van het bankenredden in 2008 naar de oplopende begrotingstekorten vanaf 2009. Daar is niets ‘reguliers’ aan, maar dat komt toch echt door de bancaire crisis en het dichtdraaien van de kredietkraan.

Boven Figuur 1.8 staat dan ook de enige juiste kop: ‘Overheidsschuld loopt sterk op door financiële crisis’.

Zo is het en niet anders.

Bron: Parool.nl

Advertenties

, ,

 1. #1 door Petrossa op april 28, 2013 - 8:07 am

  Ik ben van mening dat we zolangzamerhand na alle bewezen, feitelijke incompetentie van DNB, diens mening rustig kunnen negeren. In de laatste decennia heeft DNB er een onstellend rotzooitje van gemaakt/laten maken. Dus, wat ze ook zeggen, het is van hetzelfde laken een pak. DNB is een oubollig instituut die ergens in de jaren 1950 schijnt te vertoeven.

  Afschaffen en vervangen door iets wat wel terzake doet.

 2. #2 door Elisabeth op april 29, 2013 - 7:59 am

  o.t. maar ik wil het toch graag even plaatsen omdat we in Nederland nooit dergelijke reportages zien:

  http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/programmas/terzake/EP_130426_TZ?video=1.1614546

  Tuytens: “De mensen in Spanje hebben honger”

  Terzake – 26/04/13 vr 26/04/2013 – 20:07

  • #3 door Catherine op april 29, 2013 - 9:48 am

   Ik zal er een nieuw topic van maken Elizabeth, goeie tip, thanks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Stukkie lezen?

Iedere week een nieuw stukkie

Salon van Sisyphus

Met de moed der wanhoop

fonsvervoort

A topnotch WordPress.com site

De Bovenkamer - Het kan ook anders

"absolute power corrupts absolutely"

Petrossa's Blog

Ruminations from a jaded old guy

Welke toekomst...

...is die er straks nog voor ons?

hyperinflatie

Terugkeer Goudstandaard met D-mark en gulden.

Volksnieuws uit Amsterdam-Noir

Against Media-Maffia,Racism, Homophobia, Capitalism and For The Common People.

[ MARGINAAL weblog IN DE MARGE ]

Het weblog van margeblogger TheRealShowstopper (TRS)

HERSTEL DE REPUBLIEK

Alle publieke functies verkiesbaar, alle politieke beslissingen via referendum. Uit de EU, uit de NATO en uit het "Koninkrijk".

E.J. Bron

Voor vrijheid van meningsuiting, tegen de islamisering van Europa, tegen de EUSSR, tegen de mainstream, voor het behoud van westerse waarden en tradities en pro-Israël

PLANET EUSSR

Vrijheid is ons grootste goed, stop de sluipende EU dictatuur!

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: