Alarmfase rood, knalrood

Auteur: prof. dr. René Tissen Of Nederland de dans van Spanje zal weten te ontspringen begint een prangende vraag te worden.

Verkeerde boosdoeners aangewezen
De situatie met betrekking tot werk en werkgelegenheid in Nederland is ronduit alarmerend en lijkt in niets op de 70-er en 80-er jaren van de vorige eeuw. Toen waren er aanwijsbare oorzaken, bijvoorbeeld de oliecrisis. Nu zijn die er ook, maar worden de verkeerde boosdoeners aangewezen. De overmaat aan schulden van Nederland is de enige ware schuldige. Nederland gaat in rap tempo Spanje achterna.

Nederland Spanje 1:1?
Tot voor kort werd elke vergelijking tussen het rijke noorden en het arme zuiden meesmuilend afgedaan, namelijk als niet van deze wereld. In Nederland lijkt niettemin sprake te zijn van precies dezelfde duivelse spiraal naar beneden als in Spanje, alleen zijn wij wat later op de radar van de financiers van onze staatschuld verschenen en misschien, heel misschien, wordt het bij ons iets minder dramatisch dan verder zuidwaarts. Ik hoop het, maar het is toch beter om de harde werkelijkheid onder ogen te zien. Dan kunnen we echt aan de slag.

Diep in de put
Met name vanwege de snel stijgende werkloosheid is ook in Nederland het moment van de waarheid aangebroken. Onverkoopbare huizen, scherp dalende prijzen van huizen, te hoge hypotheken, te weinig werk en inkomen en de voortdurende dreiging van aanvallen van de overheid op de portemonnee van iedereen. Ze beginnen hun tol te eisen.

Problemen van nu, oplossingen van vroeger
Deze overheid grijpt terug op arbeidsmarktbeleid van de vorige eeuw. Terwijl het inmiddels toch duidelijk is geworden dat de overheid geen banen kan scheppen, tenminste geen productieve banen die bijdragen aan de winstgevendheid van ondernemingen. Nederland heeft onlangs een ambassadeur jeugdwerkloosheid namens de regering benoemd. Met een budget van 50 miljoen euro. Ik verwacht dat daaruit maar één baan voortkomt: die van de ambassadeur zelf. Een miljoenenbaan dus.

We investeren niet meer in de toekomst
Kern van het probleem is dat er in Nederland niet of nauwelijks meer wordt geïnvesteerd en er daardoor geen nieuwe bedrijvigheid wordt gecreëerd. Zelfs bestaande bedrijvigheid verdwijnt, omdat eerdere investeringen (onder andere in mensen) zich niet blijken uit te betalen. Dit komt doordat iedereen in Nederland al jaren tot de nok toe in de schulden zit.

Den Haag had het kunnen weten
De regering is van alle kanten op dit fenomeen gewezen, al jarenlang en daarom moet nu helaas worden vastgesteld dat de regering de groei van de werkloosheid en het tempo ervan geheel aan zichzelf te wijten heeft. Nederland had een beleid moeten voeren van afbouw in plaats van opbouw van schulden. Maar Nederland stelde zich zelfs garant voor de schulden van andere lidstaten. Daarom wordt het voorlopig niets met werk en werkgelegenheid.

Het bedrijfsleven zit op slot
Kern van de oplossing is dat er weer geïnvesteerd moet worden in bedrijvigheid. Maar daar is geld voor nodig en waar haal je dat vandaan? Ook het bedrijfsleven zit op slot. Iedereen houdt de hand op de knip en dan stoppen de geldstromen en keren deze zelfs om. Wat ooit een oceaan aan geld was, is nu een woestijn aan het worden.

Het moet radicaal anders
We moeten dus roeien met de riemen die we nog hebben. Vandaar de noodzaak van een radicaal ander arbeidsmarktbeleid. Ten eerste moet alles erop gericht zijn om mensen hun baan te laten behouden. Geen mens de poort uit. Zo doorbreek je het dreigende verval van de samenleving. Niets meer, niets minder. De aanpak van de sociale partners van de WW en het ontslagrecht is uitstekend. Nu nog de stap naar een algeheel ontslagverbod. Voorlopig voor een jaar.

Op de trein springen nu het nog kan
Ten tweede moet iedereen in organisaties een innovatieplicht krijgen. Naast het bestaande nieuwe dingen doen. Dat is zowel leuk als uitdagend. Ten derde moet oud en jong aan elkaar gekoppeld worden. Jong weet alles van technologie, oud weet alles van markten en mogelijkheden. Jong kan en wil werken. Oud kan en wil denken. Zo maken we praktisch gebruik van de technologierevolutie die momenteel als een hogesnelheidstrein op ons afkomt. Op de trein springen moet het motto zijn. Via intern en extern ondernemerschap.

Wankel Nederland
Of Nederland de dans van Spanje zal weten te ontspringen begint een prangende vraag voor Den Haag te worden en kan niet zomaar met doemdenken worden vergeleken. De tijd van ontkenning en van pappen en nat houden is voorbij. Er zitten teveel mensen thuis en er wordt geen huis verkocht. Huizen van burgers staan onderwater. De banken wankelen. Ook in Nederland.

Den Haag kan het weten
Drie jaar geleden werd aangekondigd dat Nederland diep in de financiële put terecht zou komen. Het was dus allemaal voorzien en is uitgekomen. Premier Rutte kondigde onlangs aan een Europaspeech te zullen gaan geven. Dat is een prima zaak. Zolang het maar de speech van een staatsman is. Want daar is echt behoefte aan.

Bron: RTL.nl

Advertenties

, ,

 1. #1 door Marcel op april 23, 2013 - 11:24 am

  Ik vind het maar een slecht stukje professor.

  Of Nederland de dans van Spanje zal weten te ontspringen begint een prangende vraag te worden

  Voor het academische deel van Nederland misschien. Mien met haar huishoudboekje vroeg zich dit al 3 jaar geleden af, en als ze het nieuws via de alternatieve media wat gevolgd heeft zal ze u antwoord geven ‘met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid’.
  Wij zijn namelijk het point of no return al een jaar of 2 voorbij. Griekse toestanden zullen binnen 3 jaar ons deel zijn zelfs als we nu (nog) het roer radicaal omgooien.

  het probleem is dat er in Nederland niet of nauwelijks meer wordt geïnvesteerd

  Niet zo gek natuurlijk. De grondgedachte achter investeren is dat je winst maakt op je investering. De samenleving is nu eenmaal vergiftigd met de idee dat winst maken viesbah is. Maakindustrie dat zijn gewetenloze kapitalisten die de grondstoffen uitputten, het milieu versjteren, en ons allerlei onnodige troep aansmeren om er zelf gewetenloos beter van te worden.

  Ten tweede moet iedereen in organisaties een innovatieplicht krijgen

  Pfffhahaha dat is ook zo. Innoveren dat deden we eerder nooit en moet de overheid gaan verplichten. Volgens mij is de succesvolste innovatie de laatste tijd dat bedrijven hun heil in andere landen zoeken. Met dank aan de regel- en controledrift van de overheid. En gelijk hebben ze. Het enige soort bedrijf wat hier nog wat innoveert zijn windmolentjes- en zonnepaneel industrie. Wat door hen als ‘winst’ wordt gepresenteerd is in werkelijkheid subsidie. Als er al een extra aerodynamische propellor uit de bus rolt dan is dat niet de verdienste van het bedrijf maar van de belastingbetaler. Dat soort innovatie kost alleen maar geld.

  Ten derde moet oud en jong aan elkaar gekoppeld worden. Jong weet alles van technologie

  Daar mag de overheid wel eens mee opschieten dan want nu doet ze heel erg haar best om deze 2 groepen juist tegen elkaar op te zetten. En misschien kent u andere jongeren als ik, maar ik ken er maar weinig die ‘alles’ van technologie weten. Juist worden jongeren met interesse in technologie tegenwoordig op school gehersenspoeld met greenpeace ideologie. Als je tegenwoordig opgeleid wilt worden tot automonteur dan hebben de meeste gediplomeerden tegenwoordig nog nooit gehoord van kleppendiagram, ontstekingsvervroeging, wet van Ohm, of zelfs maar het verschil tussen een 2takt en een 4takt motor. Wel kan zo iemand je alles vertellen over broeikaseffecten, de sociaal economische achterstelling van koffieboeren in Peru en de verrijkende multicultuur.

  Ik zie de situatie dus veel zwarter als u.
  Griekse toestanden en soberheid zijn ook hier onafwendbaar.
  Uw oplossingen gaan dit niet voorkomen, of -als het eenmaal zover is gekomen- ons uit het moeras trekken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Stukkie lezen?

Iedere week een nieuw stukkie

Salon van Sisyphus

Met de moed der wanhoop

fonsvervoort

A topnotch WordPress.com site

De Bovenkamer - Het kan ook anders

"absolute power corrupts absolutely"

Petrossa's Blog

Ruminations from a jaded old guy

Welke toekomst...

...is die er straks nog voor ons?

hyperinflatie

Terugkeer Goudstandaard met D-mark en gulden.

Volksnieuws uit Amsterdam-Noir

Against Media-Maffia,Racism, Homophobia, Capitalism and For The Common People.

[ MARGINAAL weblog IN DE MARGE ]

Het weblog van margeblogger TheRealShowstopper (TRS)

HERSTEL DE REPUBLIEK

Alle publieke functies verkiesbaar, alle politieke beslissingen via referendum. Uit de EU, uit de NATO en uit het "Koninkrijk".

E.J. Bron

Voor vrijheid van meningsuiting, tegen de islamisering van Europa, tegen de EUSSR, tegen de mainstream, voor het behoud van westerse waarden en tradities en pro-Israël

PLANET EUSSR

Vrijheid is ons grootste goed, stop de sluipende EU dictatuur!

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: