Nieuwe Duitse partij wil eind aan eurosprookje

AfDIn Duitsland is zondag (14-04) een partij opgericht die zich richt tegen de euro, Alternative für Deutschland. Partijvoorzitter Bernd Lucke vindt dat de euro weinig gedaan heeft om de Europeanen dichter bij elkaar te brengen. ‘De euro is een mislukking en het zou slecht zij als wij in dit sprookje blijven geloven.’

Duitse belastingbetalers worden gedwongen failliete zuidelijke lidstaten te redden en worden als dank voor nazi’s uitgemaakt, was de teneur tijdens de oprichtingsvergadering. ‘Dit is niet zoals ik mij Europa voorstelde’, zei Lucke, in het dagelijks leven hoogleraar economie.

Programma
Het oprichtingscongres van de nieuwe partij aanvaardde een programma dat vraagt om wijzigingen in het Europese verdrag, zodat elk van de zeventien landen in de eurozone ‘democratisch beslist welke munt het wil gebruiken’. Medeoprichter Lucke: ‘Als de euro faalt, faalt Europa nog niet.’ Volgens bondskanselier Angela Merkel kan er geen Europa zijn zonder instandhouding van een gemeenschappelijke munt.

De nieuwe anti-europartij maakt volgens experts weinig kans om de hoge kiesdrempel in Duitsland, 5 procent, te halen. Maar de partij kan Merkel wel dwarsbomen door stemmen weg te trekken bij de liberale FDP, die de bondskanselier nodig heeft voor een stabiele coalitie.

Reddingspakketten
Alternative für Deutschland (AfD) wil net als in Zwitserland referenda invoeren om de kiezers te laten beslissen over belangrijke kwesties, zoals economische reddingspakketten voor andere landen. ‘Deze partij heeft goede ideeën’, zei congresganger Andres Flügge, een 49-jarige softwarespecialist uit Limburgerhof. ‘De euro is een groot probleem voor ons. Sinds wij de euro hebben, verdien ik minder en betaal ik meer belasting voor zaken die ik niet begrijp. Ik hoop dat deze politici dit zullen veranderen.’

Politicoloog Oskar Niedermayer van de Freie Universität Berlin denkt dat er ruimte is voor een anti-europartij in Duitsland. ‘Tot nog toe is deze positie in het Duitse partijsysteem niet echt vertegenwoordigd’, zegt hij.

Minderheid
Blijkens een recente peiling staat 69 procent van de Duitsers achter de euro, vergeleken met maar vijftig procent een jaar geleden. Maar een aanzienlijke minderheid van 27 procent ziet graag een terugkeer naar de mark.

Het loslaten van de euro kan de Duitse exportindustrie zwaar treffen. Volgens sommige analisten zou het de jaarlijkse productie met ruim 10 procent kunnen verlagen.

Bron: Volkskrant

Advertenties

,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Stukkie lezen?

Iedere week een nieuw stukkie

Salon van Sisyphus

Met de moed der wanhoop

fonsvervoort

A topnotch WordPress.com site

De Bovenkamer - Het kan ook anders

"absolute power corrupts absolutely"

Petrossa's Blog

Ruminations from a jaded old guy

Welke toekomst...

...is die er straks nog voor ons?

hyperinflatie

Terugkeer Goudstandaard met D-mark en gulden.

Volksnieuws uit Amsterdam-Noir

Against Media-Maffia,Racism, Homophobia, Capitalism and For The Common People.

[ MARGINAAL weblog IN DE MARGE ]

Het weblog van margeblogger TheRealShowstopper (TRS)

HERSTEL DE REPUBLIEK

Alle publieke functies verkiesbaar, alle politieke beslissingen via referendum. Uit de EU, uit de NATO en uit het "Koninkrijk".

E.J. Bron

Voor vrijheid van meningsuiting, tegen de islamisering van Europa, tegen de EUSSR, tegen de mainstream, voor het behoud van westerse waarden en tradities en pro-Israël

PLANET EUSSR

Vrijheid is ons grootste goed, stop de sluipende EU dictatuur!

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: