Het EUSSR domino-effect, Slovenië de volgende?

euwankelt2Zal Slovenië het volgende slachtoffer van de euro-crisis worden? Een nieuw OESO-rapport wijst op de diepe problemen van de Sloveense bank-industrie en economie. En ondanks dat zowel Brussel als Ljubljana beweren dat een bailout niet nodig zal zijn, liggen er moeilijke tijden zijn in het verschiet voor het land.

Een voorbeeld: Een gloednieuw 833 appartementen tellend complex, staat grotendeels leeg, en de constructie op een aantal van de gebouwen is niet helemaal is afgerond. Vlakbij is een diep gat, de bouwput voor een gloednieuw hotel dat nu bijna zeker nooit zal worden gebouwd.

Het is een slechts een voorbeeld van wat we in een aantal landen van de eurozone tegenkomen, geteisterd door een massieve schuldencrisis en een barst in de onroerend goed bubble. Maar dit bijzondere complex, bekend als Siska, ligt aan de rand van Ljubljana, de hoofdstad van het kleine Slovenië. En het is een realistisch voorbeeld van de groeiende vrees dat het land spoedig de volgende zou kunnen worden om een ​​bailout van Brussel te vereisen.

De zorgen dat Ljubljana binnenkort misschien noodhulp komt vragen werden geïntensiveerd op dinsdag door een rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Nota nemend van het land zijn economische strijd, de stijgende staatsschuld en een diep verontrust bankwezen, wordt in het verslag opgemerkt dat het land rekening moeten houden metn een “langdurige recessie en beperkte toegang tot de financiële markten.”

Met andere woorden: Slovenië zal mogelijk binnenkort niet in staat om geld te lenen van de markten die het nodig heeft om haar kredietwaardigheid te waarborgen.

De Sloveense premier Alenka Bratusek was er snel bij om de bailout bezorgdheid af te doen als “speculatie.” Ze liet weten overtuigt te zijn van de solide economische fundamenten van haar land en dat men de huidige economische problemen waarmee het land wordt geconfronteerd zonder hulp van buiten op kan lossen. Ook Europees Commissie-voorzitter Jose Manuel Barroso veegde het OESO-rapport van tafel en zei dat hij “overtuigd was dat Slovenië de uitdaging aan kan”

Enorme problemen bankensector

En die uitdagingen zijn talrijk. De Sloveense economie is in een recessie, de OESO verwacht een verdere krimp van 2,1 procent dit jaar. De staatsschuld, hoewel op dit moment lager dan in de eurozone gemiddeld, is op weg om te verdubbelen tot 100 procent van het bruto binnenlands product tegen 2025, volgens het rapport. Terwijl de OESO constateert dat Ljubljana belangrijke stappen heeft genomen in de richting van de consolidatie van de begroting en de hervorming van de economie, wijst ze er tevens op dat het mogelijk vele jaren kan duren voordat Slovenië zijn inhaalslag met “meer ontwikkelde OESO-landen” kan hervatten.

Eerst en vooral zijn de problemen in Slovenië gericht op de financiële instellingen. Terwijl de banksector met een equivalent van ongeveer 140 procent van het BBP van het land – ruim onder het euro-zone gemiddelde zit, maar veel lager is dan de meer dan 800 procent verhouding te zien in Cyprus – de instorting van de onroerend goed markt heeft de banken opgezadeld met een grote hoeveelheid slechte leningen op hun balans.

Zoals het OESO-rapport markeerd, zijn veel van de problemen van de banken terug te voeren op het feit dat de industrie nooit volledig geprivatiseerd werd na de val van het communisme. Het resultaat is een ongezonde hoeveelheid politieke invloed op grote banken zoals Nova Ljubljanska Banka, de grootste bank van het land.

Critici beweren dat sommige bedrijven zelfs een speciale behandeling vanwege hun politieke banden ontvangen …

Advertenties

, ,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Stukkie lezen?

Iedere week een nieuw stukkie

Salon van Sisyphus

Met de moed der wanhoop

fonsvervoort

A topnotch WordPress.com site

De Bovenkamer - Het kan ook anders

"absolute power corrupts absolutely"

Petrossa's Blog

Ruminations from a jaded old guy

Welke toekomst...

...is die er straks nog voor ons?

hyperinflatie

Terugkeer Goudstandaard met D-mark en gulden.

Volksnieuws uit Amsterdam-Noir

Against Media-Maffia,Racism, Homophobia, Capitalism and For The Common People.

[ MARGINAAL weblog IN DE MARGE ]

Het weblog van margeblogger TheRealShowstopper (TRS)

HERSTEL DE REPUBLIEK

Alle publieke functies verkiesbaar, alle politieke beslissingen via referendum. Uit de EU, uit de NATO en uit het "Koninkrijk".

E.J. Bron

Voor vrijheid van meningsuiting, tegen de islamisering van Europa, tegen de EUSSR, tegen de mainstream, voor het behoud van westerse waarden en tradities en pro-Israël

PLANET EUSSR

Vrijheid is ons grootste goed, stop de sluipende EU dictatuur!

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: