Is het einde van de euro nog af te wenden?

euroendAuteur: Marco Visser Wie had dat ooit kunnen denken, zo’n klein en economisch onbeduidend eilandje als Cyprus dat de complete eurozone onderuit haalt. Want dat de eurozone aan haar zwanenzang is begonnen, is volgens diverse commentatoren evident. Zo benadrukt Denker des Vaderlands Hans Achterhuis het gebroken vertrouwen in de muntunie. “Hoewel de actuele vertrouwenscrisis niet van gisteren is, zijn we de Rubicon overgestoken”, zegt hij in Trouw. “Met de poging om kleine spaarders aan te pakken, is het toch al geringe vertrouwen in politiek, economie en elkaar verdwenen. Dat vertrouwen van burgers is veel essentiëler dan de politieke oplossing die zondagnacht is verzonnen.”

Achterhuis haalt de Duitse socioloog Max Weber aan. “Schending van haar belangen kan door een natie worden vergeven, maar schending van haar eer niet, laat staan op grond van een kwezelachtig soort betweterij”, zei Weber. Volgens filosoof Achterhuis hebben de Cyprioten alle vertrouwen in Duitsland en Nederland verloren.

“Ik ben bang dat de euro onderhand in Europa meer kapotgemaakt heeft aan onderling vertrouwen dan we in tientallen jaren met de Europese samenwerking hebben opgebouwd”, zegt hij. “Niet alleen de bankiers hebben geen enkel vertrouwen meer in Cyprus en de banken daar, maar ik als gewone burger ook niet. En de Cyprioten vanzelfsprekend ook niet in mij. Nu we, met de poging om kleine spaarders aan te pakken, de Rubicon zijn overgestoken, is volgens mij het einde van de euro echt in zicht.”

Politieke beleidsfouten
Commentator van de Financial Times Wolfgang Münchau denkt dat het onmogelijk is een muntunie overeind te houden met de huidige kloof tussen Noord en Zuid. Dat de eurozone uiteen valt komt volgens hem door beleidsfouten die keer op keer worden herhaald.

“Op Cyprus vallen nu banken om doordat eerder de Griekse staat en Griekse banken omvielen, en doordat de eurozone een private betrokkenheid heeft afgedwongen”, schrijft Münchau. “Ook in Italië veranderde een recessie door bezuinigingen in een crisis. En daardoor weer kon een protestbeweging tegen de euro en tegen de gevestigde orde bij de laatste verkiezingen tot de grootste politieke partij in het Italiaanse parlement uitgroeien.”

De leiders van de eurozone hadden veel problemen kunnen neutraliseren als tegenover de bezuinigingen in het zuiden een ‘expansief begrotingsbeleid in het noorden zou hebben gestaan’. Münchau noemt dit een ‘asymmetrische aanpassing door middel van bezuinigingen’.

“Ik geloof al een tijdje dat het voor Duitsland, Finland en Nederland onmogelijk is om een muntunie met Cyprus, Griekenland en Portugal te vormen. Tenzij beide partijen het eens worden over een symmetrischer aanpassing, politiek en economisch, dient er aan dit experiment een einde te komen.”

Volgens de financieel commentator kan de eurozone alleen doorgaan met het huidige beleid als zij dwang toepast om zo tegen de belangen van de bevolking in te blijven gaan. “U hoeft geen euroscepticus te zijn om vast te stellen dat zo’n muntunie ook hoogst immoreel is.”

Democratisch tekort
Financieel geograaf Ewald Engelen noemt in De Groene 16 maart 2013 als het begin van het einde van de euro, “wat de spinmachines in Brussel, Den Haag, Frankfurt en Berlijn ook mogen beweren”.

Engelen, ook één van de drijvende krachten achter het Burgerforum EU, denkt dat Cyprus heeft aangetoond dat de grens van Noord-Europese solidariteit is bereikt. “Maar de belangrijkste consequentie van Cyprus is naar mijn mening het demonstratie-effect. Voor het oog van de hele wereld zal zich de komende maanden in Cyprus een ongehoord financieel, economisch, sociaal en politiek debacle afspelen.”

De belofte van politici als Wim Kok, Helmut Kohl en Francois Mitterrand dat de euro vrede, veiligheid en welvaart zou brengen, is volgens Engelen een loze gebleken. “De euro dwingt beleid af dat democratische grondrechten met voeten treedt, bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet en lidstaten dwingt het eigen kroost – fraai of niet – te offeren op het altaar van de Duitse exportmachine.”

Cyprus toont aan dat het licht niet uitgaat mocht de euro sneuvelen. “Dankzij de goudstandaard 2.0, de euro, ontbeert het (land Cyprus, red) de mogelijkheid om zich via IJslandse devaluaties uit de ellende te prijzen. Eurosceptici hadden zich geen betere illustratie van hun gelijk kunnen wensen.”

Sociale breuk
Het grote besmettingsgevaar waarbij Europese landen van noord tot zuid in de financiële problemen zouden komen, was afgelopen jaren het belangrijkste motief achter de Europese solidariteit met Griekenland. Maar het echte besmettingsgevaar zit hem in de sociale onrust, denkt economisch redacteur van Reuters Alan Wheatley. Tot nu toe blijven gewelddadige protesten uit, met uitzondering dan van Griekenland waar anarchie soms niet ver weg leek. “Maar wrok tegen wat velen zien als een gebrek aan solidariteit vanuit Duitsland groeit.”

Die wrok was de afgelopen week goed te zien in de straten op Cyprus. Duitsland en bondskanselier Angela Merkel in het bijzonder werden veelvuldig afgebeeld als nazi’s. Gefundenes fressen voor populisten, nationalisten en andersoortige politici op de flanken die de sociale onrust willen uitbuiten.

Een bankier in Londen noemt tegenover Reuters de kwestie Cyprus dan ook ‘de tweede grote stap’ op weg naar het einde van de euro; de munt die ooit werd beschouwd als het slotakkoord van decennia van Europese integratie. De eerste stap was de Italiaanse verkiezingsuitslag waarin massaal nee werd gezegd tegen de door Brussel opgelegde bezuinigingen en de eurosceptische vijfsterrenpartij van Beppe Grillo de meeste stemmen kreeg. “Al staan de Europeanen elkaar niet meer naar het leven, zij (de Italiaanse keizer, red) hadden gemerkt dat de volkeren van Europa niet langer bereid zijn elkaar te helpen in tijden van nood.”

Iets dat de kwestie rond Cyprus de afgelopen week nogmaals ondubbelzinnig heeft aangetoond.

Bron: Trouw.nl

Advertenties

, ,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Stukkie lezen?

Iedere week een nieuw stukkie

Salon van Sisyphus

Met de moed der wanhoop

fonsvervoort

A topnotch WordPress.com site

De Bovenkamer - Het kan ook anders

"absolute power corrupts absolutely"

Petrossa's Blog

Ruminations from a jaded old guy

Welke toekomst...

...is die er straks nog voor ons?

hyperinflatie

Terugkeer Goudstandaard met D-mark en gulden.

Volksnieuws uit Amsterdam-Noir

Against Media-Maffia,Racism, Homophobia, Capitalism and For The Common People.

[ MARGINAAL weblog IN DE MARGE ]

Het weblog van margeblogger TheRealShowstopper (TRS)

HERSTEL DE REPUBLIEK

Alle publieke functies verkiesbaar, alle politieke beslissingen via referendum. Uit de EU, uit de NATO en uit het "Koninkrijk".

E.J. Bron

Voor vrijheid van meningsuiting, tegen de islamisering van Europa, tegen de EUSSR, tegen de mainstream, voor het behoud van westerse waarden en tradities en pro-Israël

PLANET EUSSR

Vrijheid is ons grootste goed, stop de sluipende EU dictatuur!

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: