Zal de gedwongen Euro Association eindigen in Duitsland?

eurotangAnti-eurobewegingen werden terzijde geschoven of platgedrukt door politieke instellingen in de eurozone. Er is, bijvoorbeeld, Marine Le Pen, van het rechtse FN in Frankrijk-“Laat de euro een natuurlijke dood sterven,” is haar mantra. Hoewel ze eindigde als derde in de presidentsverkiezingen, heeft haar partij zo goed als nul invloed in het parlement. Oostenrijk heeft Frank Stronach, die probeert een anti-euro partij van de grond te krijgen, zonder veel effect. Duitsland heeft de Vrije Kiezers, een anti-bailout partij die succesvol is geweest in Beieren, maar niet op de nationale scène.

Toen kwam Italië. Twee anti-bezuinigingen partijen met weinig liefde voor de euro, een onder leiding van Silvio Berlusconi de andere door Beppe Grillo, veroverde meer dan de helft van de stemmen en verankerden zich in het politieke systeem. Nieuwkomer Grillo gooide de status-quo om in chaos, voor beter of slechter. Plotseling zag iedereen dat woede en frustratie iets zouden kunnen bereiken.

Het gevolg was onrust in Duitsland. ‘Euro bailout’ bondskanselier Angela Merkel met beleid-“Er is geen alternatief”, zag de toenemende resistentie, met name in haar eigen coalitie, maar eigenzinnige stemmen werden gekneveld.

“De tijd is gekomen,” riep Konrad Adam als een groet aan het publiek maandagavond en oogstte enthousiast applaus. Ondanks de sneeuw en het slechte weer, waren meer dan 1.200 mensen komen opdagen op de Stadthalle in Oberursel, een klein stadje in de buurt van Frankfurt, voor de eerste openbare vergadering van de net opgerichte vereniging, Alternatief voor Duitsland (AFD), dat niet eens een politieke partij is (nog niet), maar ze hebben de intentie mee te gaan aan de federale verkiezingen op 22 september.

Dus Adam, een van de oprichters en voormalig redacteur bij de Welt en FAZ, heeft heel weinig tijd. Het is verkeerd is om te zeggen dat er geen alternatief voor de euro bailouts is, zei hij. “Politiek is gevoed door alternatieven.” Hij introduceerde zijn eisen:

– Ontbinding van de en een ordelijke einde van de monetaire unie “dwingende euro vereniging.”. Landen moeten in staat zijn om legaal te verlaten als ze ‘het niet kunnen of niet willen blijven. “De euro zou worden vervangen kunnen worden door parallelle nationale valuta met als resultaat kleinere, stabielere monetaire unies.

– Naleving van de rechtsstaat, in het bijzonder de wetten die in het nu totaal genegeerd Verdrag van Maastricht, dat gespecificeerd, bijvoorbeeld is er vastgelegd dat er geen Eurozone lid de schulden van andere leden hoeft te waarborgen.

– Een referendum als “de basiswet, de beste grondwet die Duitsland ooit heeft gehad,” werd gewijzigd om de overdracht van de soevereiniteit aan een gecentraliseerde Europese staat mogelijk te maken.

Het evenement werd geopend door mede-oprichter Bernd Lucke, hoogleraar economie, een lid van Merkel’s CDU voor 33 jaar, totdat hij in 2011 de partij verliet naar aanleiding van Merkel’s bailout beleid en gaf haar er flinks van langs: “We hebben een regering die niet heeft voldaan aan de wet en de regels en de contracten, en dat is schaamteloze woordbreuk aan het Duitse volk,” zei hij met groot applaus van de aanwezigen.

Maar dit was niet de radicale kant van Duitsland. De sfeer was enthousiast en serieus. De over het algemeen niet zo jonge supporters, nu 13.000, zijn een goed opgeleide groep, met een hogere concentratie van PhD’s dan welke partij. Onder de vroege supporters waren prominent economie professoren, ex-leden van de CDU, en zelfs Hans-Olaf Henkel, de voormalige voorzitter van de Federatie van Duitse Industrie ( BDI ), een overkoepelende organisatie die lobbyt 100.000 bedrijven. En zo verliep het evenement ordelijk, een foto, zoals de Wirtschafts Woche het beschreef, van de “Duitse bourgeoisie.”

Veel supporters zijn afkomstig uit de centrum-rechtse CDU en FDP, maar de AfD wilde niet worden ingedeeld in het klassieke schema van links en rechts. “Wij vertegenwoordigen niet-ideologische waarden die mensen van verschillende standpunten kunnen delen,” zei Lucke .

Een claim werd gevalideerd : 26% van de Duitsers zou overwegen te stemmen op een partij die het land uit de monetaire unie wil. Ze kwamen uit alle politieke richtingen: rechts, 17% van de CDU kiezers en bijna een derde van FDP de kiezers, aan de linkerkant, 15% van de SPD kiezers, 27% ​​van Green kiezers, en 57% van Left kiezers.

De uitdagingen zijn enorm. Een daarvan is fragmentatie. Het zal moeilijk zijn om mensen van dat soort spectrum in te laten stemmen met iets . Een andere is de tijd. De oprichtingsconventie zal op 13 april in Berlijn gehouden worden. Voor 17 juni, moet de partij en de afdeling voor elke staat zich inschrijven bij het federale verkiezingen kantoor. Op 15 juli moet de partij handtekeningen verzamelen in elke staat ter grote van 0,1% van het electoraat of 2000, afhankelijk van wat lager is. Maar Lucke was optimistisch. “Met u, kunnen we gemakkelijk de handtekeningen krijgen,” vertelde hij de menigte.

Het zal moeilijk worden. Merkel is immens populair. De grote partijen zijn goed geoliede politieke machines. De AfD ontbreekt het aan werkelijk prominente persoonlijkheden, ervaren politici, economisch krachtige achterban, financiële middelen, structuur …. En het platform is nog steeds mager.

Maar de AfD hoeft niet te regeren. Ze kunnen het parlement en de uitvoerende macht intimideren  “door de bewering dat er geen alternatief is,” Zei Lucke. Wanneer de AfD aankomt in het parlement, “het zal het ertoe leiden dat de grote partijen moeten beginnen om te heroverwegen.” Dit zou leiden tot “een kritische ondervraging van de monetaire unie.” En om een ​​blik op de alternatieven waarvan Merkel zei dat die niet bestond.

Er zijn golven van bedreigingen door Eurozone politici om mensen te laten accepteren “wat nodig is” om de wankele monetaire unie aan elkaar gelijmd te houden. Deze bedreigingen piekte vorig jaar met wanordelijke toestanden, en als dat niet genoeg was, met instorting van de eurozone . Maar nu heeft de ultieme bedreiging zich uitgesproken: de oorlog . Lees …. de ultieme bedreiging in de Euro Bailout en Soberheid Racket: War

By Wolf Richter 

Advertenties

, ,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Stukkie lezen?

Iedere week een nieuw stukkie

Salon van Sisyphus

Met de moed der wanhoop

fonsvervoort

A topnotch WordPress.com site

De Bovenkamer - Het kan ook anders

"absolute power corrupts absolutely"

Petrossa's Blog

Ruminations from a jaded old guy

Welke toekomst...

...is die er straks nog voor ons?

hyperinflatie

Terugkeer Goudstandaard met D-mark en gulden.

Volksnieuws uit Amsterdam-Noir

ongesubsidieerd, ongecensureerd, Vrij,Heldhaftig,Barmhartig en Rechtvaardig 'Straat-Nieuws

[ MARGINAAL weblog IN DE MARGE ]

Het weblog van margeblogger TheRealShowstopper (TRS)

HERSTEL DE REPUBLIEK

Alle publieke functies verkiesbaar, alle politieke beslissingen via referendum. Uit de EU, uit de NATO en uit het "Koninkrijk".

E.J. Bron

Voor vrijheid van meningsuiting, tegen de islamisering van Europa, tegen de EUSSR, tegen de mainstream, voor het behoud van westerse waarden en tradities en pro-Israël

PLANET EUSSR

Vrijheid is ons grootste goed, stop de sluipende EU dictatuur!

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: