Eén op vier Duitsers zou anti-europartij steunen

rausAuteur: Luc BeernaertEén op vier Duitsers zou bereid zijn tijdens de federale verkiezingen in september voor een partij te stemmen die het land uit de eurozone wil. Dat blijkt uit een opiniepeiling die vandaag werd gepubliceerd en de Duitse bezorgdheid om de kosten van de eurocrisis in de verf zet. Dat meldt Reuters.

De traditionele Duitse partijen blijven pertinent pro-euro, ondanks het ongenoegen bij de publieke opinie over de reddingsacties voor landen zoals Griekenland. Het Duitse taboe op nationalisme, dat is geworteld in een compensatie voor de misdaden van het nazisme, heeft bijgedragen tot het verstommen van het euroscepticisme.

Potentieel voor protestpartij
Maar de peiling, uitgevoerd door TNS-Emnid voor het weekblad Focus, onthult dat 26 procent van de Duitsers zou overwegen een partij te steunen die Duitsland uit de eurozone wil. In de leeftijdscategorie tussen 40 en 49 jaar zou zelfs vier op tien Duitsers dat doen.

“Dit suggereert dat er hier een potentieel is voor een nieuwe protestpartij”, verklaart Emnid-baas Klaus Peter Schoepnner aan Focus.

Alternative für Deutschland
Een nieuwe eurosceptische beweging van voornamelijk academici en zakenlui, ‘Alternative für Deutschland’ (AfD), houdt vandaag zijn eerste bijeenkomst in de buurt van Frankfurt. Professor Economie Bernd Lucke, een van de oprichters, verklaart aan Focus dat hij er zeker van is dat de beweging de vereiste 2.000 handtekeningen per bondsstaat zal verzamelen om in september aan de verkiezingen te kunnen deelnemen.

“De federale republiek Duitsland zit in de diepste crisis van zijn geschiedenis. De invoering van de euro was een vergissing die onze welvaart bedreigt. De oude partijen zijn achterhaald en weigeren koppig hun fout te bekennen en ze te corrigeren”, oordeelt Lucke.

Eerdere eurosceptische partijen in Duitsland kenden weinig succes. Een ervan wist zetels te veroveren in de bondsraad van Beieren maar wist nog niet door te stoten tot het nationale niveau.

Merkel gedoodverfde winnaar
De conservatieven van Angela Merkel worden getipt om in september de meeste stemmen te winnen. Dat heeft ze vooral te danken aan haar strenge stellingname inzake reddingsacties en haar aandringen dat landen met een zware schuldenlast vergaande besparingsmaatregelen doorvoeren.

De kritiek op het europroject blijft totnogtoe voornamelijk beperkt tot dissidente stemmen in de centrumrechtse regering, voornamelijk bij het CSU, de Beierse zusterpartij van Merkels christendemocraten.  De centrumlinkse oppositie van sociaaldemocraten en groenen steunen Merkels inspanningen om de eurocrisis het hoofd te bieden.

Omstreden besparingen
De crisis in de eurozone haalt minder vaak de voorpagina’s van Duitse kranten sinds de Europese Centrale Bank vorige zomer beloofde onbegrensde schulden te zullen opkopen in ruil voor bindende besparingsmaatregelen om zo de eenheidsmunt te redden.

De onbesloten verkiezingen vorige maand in Italië, waar antibesparingspartijen het goed deden, heeft de Duitsers eraan herinnerd dat de crisis nog helemaal niet voorbij is.

Advertenties

,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Stukkie lezen?

Iedere week een nieuw stukkie

Salon van Sisyphus

Met de moed der wanhoop

fonsvervoort

A topnotch WordPress.com site

De Bovenkamer - Het kan ook anders

"absolute power corrupts absolutely"

Petrossa's Blog

Ruminations from a jaded old guy

Welke toekomst...

...is die er straks nog voor ons?

hyperinflatie

Terugkeer Goudstandaard met D-mark en gulden.

Volksnieuws uit Amsterdam-Noir

Against Media-Maffia,Racism, Homophobia, Capitalism and For The Common People.

[ MARGINAAL weblog IN DE MARGE ]

Het weblog van margeblogger TheRealShowstopper (TRS)

HERSTEL DE REPUBLIEK

Alle publieke functies verkiesbaar, alle politieke beslissingen via referendum. Uit de EU, uit de NATO en uit het "Koninkrijk".

E.J. Bron

Voor vrijheid van meningsuiting, tegen de islamisering van Europa, tegen de EUSSR, tegen de mainstream, voor het behoud van westerse waarden en tradities en pro-Israël

PLANET EUSSR

Vrijheid is ons grootste goed, stop de sluipende EU dictatuur!

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: