64 procent Nederlanders wil EU-referendum!

euvlag64 procent van de Nederlandse bevolking wil een referendum over hoeveel meer de Europese Unie mag beslissen voor ons land. Dat bleek zondag uit een onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van Burgerforum EU. Bijna alle ondervraagde kiezers van de eurosceptische PVV (99 procent) en SP (85 procent) waren positief over het referendumvoorstel. Opvallend genoeg willen ook veel kiezers van de VVD (64 procent) en 50Plus (82 procent) graag zo’n referendum.

Een kleine meerderheid (57 procent) van de 2000 ondervraagden wil bovendien dat een EU-referendum bindend moet zijn, zodat de politiek verplicht is zich aan te sluiten bij de mening van het volk.

Dat willen vooral veel 50PLUS-stemmers (89 procent), PVV-stemmers (88 procent) en SP-stemmers (79 procent), maar ook de meerderheid van de VVD-stemmers (57 procent) en PvdA-achterban (52 procent).

D66

Van de D66-aanhang wil slechts 31 procent een volksraadpleging. Ruim 2 op de 3 stemmers van die partij heeft daarbij het liefst een raadgevend referendum, dat politici – in tegenstelling tot een bindend referendum – naast zich neer kunnen leggen.

”Dat is uiterst merkwaardig als je je bedenkt dat D66 ooit is opgericht om referenda in Nederland mogelijk te maken”, constateert Alexander Sassen van Esloo, medeoprichter van Burgerforum EU.

Die organisatie is een handtekeningenactie gestart om zo’n EU-referendum werkelijkheid te laten worden.

Bron: nu.nl

Advertenties

,

 1. #1 door E.J. Bron op maart 3, 2013 - 1:14 pm

  Reblogged this on E.J. Bron.

 2. #2 door Joannes den Hollander op maart 3, 2013 - 1:22 pm

  Als 64 procent van ons dat wil dient dat op democratiche wijze te geschieden. Dus, uit de E. U. Zij die de democratie en de stem des volks ondermijnen en ons alsnog het lidmaatschap door de strot willen duwen dienen als landverraders berecht te worden.

 3. #3 door dutchess43 op maart 3, 2013 - 1:29 pm

  Was D66 niet dè club die altijd zo vóór een referendum was? En voor gekozen burgemeesters?
  In Eindhoven mochten we kiezen uit 2 PvdA burgemeester kandidaten, dat is toch geen kiezen?
  Slechts een raadgevend referendum, zodat ze opnieuw hun achterwerk kunnen afvegen met de uitslag?
  Een bindend referensum zou moeten, al wordt het volk dan ook niet bekwaam geacht om te weten wat goed voor hen is.
  Het volk is er niet voor de politici, maar de politici zitten er voor het volk, en dienen de wèns van het eigen volk uit te voeren, niet de eisen van een vreemde mogendheid zoals Brussel.

 4. #4 door M.A.L. Sion op maart 3, 2013 - 2:25 pm

  Als tegenstander van te veel macht bij de Europese Commissie en de Raad voor Europa zou ik denk ik ook wel passen bij die 64%. Toch wil ik wat afdingen op de gegevens van deze enquete. Met een aantal deelnemers van 2000 kan gesproken worden van (enige) representativiteit. Dat wil zeggen voor wat betreft de vraag of men een referendum wil. Ik heb ernstige bedenkingen bij de verdeling door de enqueteur van de deelnemers over de politieke partijen. Het is een bekend feit dat slechts ongeveer 2% van de kiesgerechtigden lid is van een politieke partij. Het lijkt mij meer dan waarschijnlijk dat deze verhouding ook terug te vinden zal zijn bij de geënqueteerden. In dat geval is er voor wat betreft de politieke achtergrond geen sprake van representativiteit.
  Ik zou graag zien dat 64% van de bevolking eens echt kleur zou willen bekennen en lid zou worden van een politieke partij in plaats van te parasiteren op de kosten die andere kiezers voor hen maken.
  Churchill heeft gezegd dat de politieke, parlementaire vertegenwoordiging de minst slechte vorm van zelfbestuur voor een bevolking is. Vermoedelijk zal een grote meerderheid van de bevolking het daar mee eens zijn. Waarom brengt men dat dan niet in de praktijk door er actief aan deel te nemen. Het eens in de xjaar een gang naar de stembus is wel een beetje magertjes en als zelfs dat achterwege wordt gelaten heeft men nauwelijks recht om deel te nemen aan welke meningsvorming dan ook.
  Kom, kritisch Nederland, doe er eens wat aan en wordt lid van een Politieke Partij en bevecht daar de meningsvorming van die partij. En is er geen partij te vinden die bij uw (exclusieve) mening past, wel, richt er dan een op,

 5. #5 door Harrie Custers op maart 3, 2013 - 5:36 pm

  @m.a.l. Sion. Ik pleit juist voor géén lidmaatschap van een politieke partij. Wat je dan nl. krijgt is het behartigen van deelbelangen, van de belangen van lobbyisten, corporaties, instituties. Het worden/zijn niet meer dan roversclubjes die alles in het werk stellen om anderen de ruif te laten vullen en zichzelf en hun achterban het grootste part toe te bedelen. Bovendien krijg je een verdeling van de stoeltjes onder de leden van de partijen door benoemingen i.p.v. kiezen van de beste “onafhankelijke” sollicitant.
  Ik zie liever dat de 150 kamerleden ieder voor zich en dus ook samen staan voor de belangen van Nederland en het Nederlandse volk. Dit dienen behoort een gedeeld doel, een gedeeld belang en een eer te zijn.

 6. #6 door UncleX op maart 19, 2013 - 6:11 pm

  Onze vrijheid is weg en de EUSSR zal die vrijheid nooit (vrijwillig) terug geven. Daar door kan de EUSSR alleen vallen met geweld en oorlog. En zo zal het ook gaan vermoedelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Stukkie lezen?

Iedere week een nieuw stukkie

Salon van Sisyphus

Met de moed der wanhoop

fonsvervoort

A topnotch WordPress.com site

De Bovenkamer - Het kan ook anders

"absolute power corrupts absolutely"

Petrossa's Blog

Ruminations from a jaded old guy

Welke toekomst...

...is die er straks nog voor ons?

hyperinflatie

Terugkeer Goudstandaard met D-mark en gulden.

Volksnieuws uit Amsterdam-Noir

ongesubsidieerd, ongecensureerd, Vrij,Heldhaftig,Barmhartig en Rechtvaardig 'Straat-Nieuws

[ MARGINAAL weblog IN DE MARGE ]

Het weblog van margeblogger TheRealShowstopper (TRS)

HERSTEL DE REPUBLIEK

Alle publieke functies verkiesbaar, alle politieke beslissingen via referendum. Uit de EU, uit de NATO en uit het "Koninkrijk".

E.J. Bron

Voor vrijheid van meningsuiting, tegen de islamisering van Europa, tegen de EUSSR, tegen de mainstream, voor het behoud van westerse waarden en tradities en pro-Israël

PLANET EUSSR

Vrijheid is ons grootste goed, stop de sluipende EU dictatuur!

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: