Stop de poppenkast!

poppenkastAuteur: Joost van Kuppeveld – ‘Soms denk ik dat Europa te belangrijk is om over te laten aan politici’, schreef eurocommissaris Neelie Kroes in haar column in Het Financieele Dagblad. Zij kapittelde terecht het onvolwassen niveau van het Europadebat in de lidstaten. Maar, zoals dat in onvolwassen debatten gaat, belicht zij de keerzijde niet. In haar eigen kring kunnen ze er ook wat van.

Kroes heeft natuurlijk wel gewoon gelijk. De armetierige manier waarop de EU-begroting is vastgesteld, zodat alle 27 regeringsleiders thuis hun overwinning konden claimen is kenmerkend voor de tijdsgeest. Slecht geïnformeerd, roeptoeterend electoraat moet tevreden gesteld worden, er zijn tenslotte wekelijks peilingen. Eigen geld eerst. Visiegehalte: nul.

Van visieloosheid kun je de Europese Commissie niet beschuldigen. De blauwdrukken voor het oplossen van de economische malaise liggen klaar. President Barroso zegt het zelf. ‘Stability’ en ‘growth’ dient te worden bereikt door een ‘deep’ en ‘genuine’ muntunie. Daar kun je voor of tegen zijn, maar het verkopen van deze visie vereist draagvlak. En dat is waar ‘Brussel’ keer op keer de plank fors misslaat.

Het is schrijnend om te zien welke tunnelvisie de Europese Commissie ten toon spreidt. Mooi voorbeeld: de acceptatie van de Nobelprijs voor de Vrede. Terwijl in heel Zuid-Europa ontevreden werklozen demonstreerden, maakten de ‘leiders’ van de EU ruzie wie de prijs mocht ophalen. Tegen de pers werd gezegd dat het toekennen van de prijs een teken was dat de EU een inspiratie was voor de hele wereld.

Of neem eurocommissaris Olli Rehn. Twee dagen geleden hield hij een speech over 10 jaar euro en de toekomst van de munt. Hij zei dit:

‘The euro is one of the greatest accomplishments of European integration. It has a very tangible impact on the lives of Europeans, something that was summarised by Romano Prodi, when he said:’The euro is your money, it is our money. It’s our future. It is a piece of Europe in our hands.’’

Normale, weldenkende mensen gaan van zulke uitspraken spontaan met hoofd op tafel bonken. WTF? Is dit de man die verantwoordelijk is voor monetaire zaken? In welke wereld leeft die man?

Iedereen in de eurozone weet dat de invoering van de euro een historische blunder is geweest, die de crisis in zeer grote mate heeft verergerd. Het past de Europese Commissie niet om daarover te liegen. Wil de commissie uitstijgen boven een veredeld lobbyclubje voor Europese integratie dan moet het kansloze propaganda achterwege laten. Tot die tijd zijn de huidige problemen te belangrijk om aan de ‘Brussel’ over te laten.

Bron: Belegger.nl

Advertenties

,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Stukkie lezen?

Iedere week een nieuw stukkie

Salon van Sisyphus

Met de moed der wanhoop

fonsvervoort

A topnotch WordPress.com site

De Bovenkamer - Het kan ook anders

"absolute power corrupts absolutely"

Petrossa's Blog

Ruminations from a jaded old guy

Welke toekomst...

...is die er straks nog voor ons?

hyperinflatie

Terugkeer Goudstandaard met D-mark en gulden.

Volksnieuws uit Amsterdam-Noir

ongesubsidieerd, ongecensureerd, Vrij,Heldhaftig,Barmhartig en Rechtvaardig 'Straat-Nieuws

[ MARGINAAL weblog IN DE MARGE ]

Het weblog van margeblogger TheRealShowstopper (TRS)

HERSTEL DE REPUBLIEK

Alle publieke functies verkiesbaar, alle politieke beslissingen via referendum. Uit de EU, uit de NATO en uit het "Koninkrijk".

E.J. Bron

Voor vrijheid van meningsuiting, tegen de islamisering van Europa, tegen de EUSSR, tegen de mainstream, voor het behoud van westerse waarden en tradities en pro-Israël

PLANET EUSSR

Vrijheid is ons grootste goed, stop de sluipende EU dictatuur!

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: