Berlijn waarschuwt Italianen voor Berlusconi

silvio belusconiDe Italiaanse kiezers worden dagelijks vanuit Duitsland gewaarschuwd dat zij zondag en maandag vooral niet op ex-premier Silvio Berlusconi moeten stemmen. Er is sprake van een „in Europa unieke supergrote coalitie van bankiers, economisch deskundigen en politici” die dat koor vormen, aldus weekblad stern woensdag.

Het is onder bevriende landen niet gebruikelijk zich te mengen in elkaars binnenlandse aangelegenheden. Minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle stelt dan ook: „Wij zijn natuurlijk geen partij in de Italiaanse verkiezingscampagne. Maar wij staan erop dat de pro-Europese koers en de noodzakelijke hervormingen worden voortgezet, onafhankelijk van wie de nieuwe regering vormt.”

Italië, qua bnp de derde economie van de eurozone, is volgens veel deskundigen „te groot om te redden” als de schuldencrisis er uit de hand loopt.

Spannend

Ruim 51 miljoen Italianen zijn opgeroepen zondag en maandag een nieuw parlement te kiezen. Volgens alle opiniepeilingen van de afgelopen weken is het centrumlinkse kamp van de oud-communist Pier Luigi Bersani verzekerd van een absolute meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden. De uitslag in de Senaat is echter niet te voorspellen.

Dit komt doordat het bij de verkiezing van de senatoren erop aankomt welk politiek blok in een regio het grootst is. In belangrijke regio’s zoals Lombardije en Sicilië is het verschil tussen centrumlinks en centrumrechts miniem.

Bersani kan niet, zoals premier Mark Rutte in Nederland, ervoor kiezen zonder een duidelijke meerderheid in de Senaat te regeren. In Italië moet een kabinet namelijk eerst in een vertrouwensstemming door zowel Kamer als Senaat worden goedgekeurd voor het aan de slag kan.

Een mogelijke bondgenoot van Bersani is Mario Monti, de hoogleraar economie die sinds november 2011 leiding geeft aan een zakenkabinet, dat vooral de overheidsfinanciën op orde moest krijgen. Monti ging voor de verkiezingscampagne de politiek in door enkele partijen in het politieke midden achter zich te scharen. Monti hamerde er zondag op dat hij nog met niemand onderhandelt over een eventueel bondgenootschap na de gang naar de stembus.

Veel Italianen kunnen zich ook moeilijk voorstellen dat Monti samen in één regering zit met Nichi Vendola, de leider van SEL, het Italiaanse GroenLinks. Monti is weliswaar populair bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel en andere politici in Noord-Europa, die vreesden dat Italië door zijn enorme schuldenberg een zelfde soort zorgenkindje zou worden als Griekenland, maar dan een dat te groot is om te redden. De regering in Berlijn geeft daarom openlijk haar steun aan Monti. Maar met het keiharde saneringsprogramma Salva Italia (Red Italië) maakte Monti geen vrienden bij linkse en armere Italianen.

Sommige bewindslieden van het kabinet-Monti hadden er zelf moeite mee. Minister Elsa Fornero had tranen in haar ogen toen zij de harde bezuinigingen op het pensioenenstelsel bekendmaakte. Daartoe is besloten ondanks het feit dat Italiaanse bejaarden volgens een recent onderzoek van 1996 tot 2011 al gemiddeld 33 procent van hun koopkracht zijn kwijtgeraakt.

De politiek leider van centrumrechts, ex-premier Silvio Berlusconi, maakt handig gebruik van de onvrede over Salva Italia. Zo beloofde hij miljarden aan in 2012 geheven belastingen terug te geven. Zo wist hij zijn PDL in de peilingen omhoog te krikken van 11 procent begin december tot ruim 20 procent nu.

Advertenties

,

  1. Een reactie plaatsen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

Stukkie lezen?

Iedere week een nieuw stukkie

Salon van Sisyphus

Met de moed der wanhoop

fonsvervoort

A topnotch WordPress.com site

De Bovenkamer - Het kan ook anders

"absolute power corrupts absolutely"

Petrossa's Blog

Ruminations from a jaded old guy

Welke toekomst...

...is die er straks nog voor ons?

hyperinflatie

Terugkeer Goudstandaard met D-mark en gulden.

Volksnieuws uit Amsterdam-Noir

Against Media-Maffia,Racism, Homophobia, Capitalism and For The Common People.

[ MARGINAAL weblog IN DE MARGE ]

Het weblog van margeblogger TheRealShowstopper (TRS)

HERSTEL DE REPUBLIEK

Alle publieke functies verkiesbaar, alle politieke beslissingen via referendum. Uit de EU, uit de NATO en uit het "Koninkrijk".

E.J. Bron

Voor vrijheid van meningsuiting, tegen de islamisering van Europa, tegen de EUSSR, tegen de mainstream, voor het behoud van westerse waarden en tradities en pro-Israël

PLANET EUSSR

Vrijheid is ons grootste goed, stop de sluipende EU dictatuur!

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers liken dit: